Автор: Кристина Патрашкова, в.Филтър. Следвайте Гласове в Васил Василев е директор на

...
Автор: Кристина Патрашкова, в.Филтър. Следвайте Гласове в Васил Василев е директор на
Коментари Харесай

Васил Василев: Министър Минеков оказва политически натиск върху Народния театър

Автор: Кристина Патрашкова, в. " Филтър ". Следвайте " Гласове " в 
Васил Василев е шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, определен след конкурс през април тази година. За малко време притегля в състава режисьори със международна популярност като Йерней Лоренци, който сложи „ Орфей “, и Тимофей Кулябин, осъществил авангардна режисура на „ Нора “ от Ибсен, чиято премиера бе преди дни. Предстоят планове и на други международни режисьори, а финансовите резултати на трупата са впечатляващи.

Тя е разтърсена обаче в последно време от скандал, откакто основният режисьор Александър Морфов написа на вратата на пиара Велислава Кръстева „ Движение за права и свободи “ (Кръстева е била дълготраен пиар на партията) и насочи апел „ Изчезвай! “. Страстите в екипа и обществото от този момент не секват. Основната част от актьорите написаха писмо, в което застанаха зад Василев. Актьорите Валери Йорданов, Албена Колева и Рени Врангова – брачната половинка на Морфов, провеждат подписка в поддръжка на основния режисьор. В спора се намеси и служебният министър на културата Велислав Минеков, който упрекна Василев, че прави политически назначения, възмути се от високите заплати на актьорите и изиска одит на състава.
– Господин Василев, обрисува ли се излаз от абсурда в първата ни натрупа, откакто тези дни стартира да се тиражира слухът, че следва уволняване на Александър Морфов?
– Вчера прочетох във Facebook, че след срещата на управлението с актьорите Васил Василев си е подал оставката и си е тръгнал за Плевен (Васил Василев преди този момент е шеф на театъра в града, б.а.). Това излезе от профила на съветника на служебния министър Минеков – Светослав Трайков, потенциал в политическото шпиониране, както го дефинира началникът му. Това, което излиза отвън постройката на театъра, е по-скоро информация, която някой по някакъв метод се пробва да управлява и моделира за някакви комфортни за него цели.

– Кой тиражира тази информация?
– Ако изхождаме от медиите, това е служебният министър Велислав Минеков.
– А за какво той се изправи против вас?
– Съдя единствено от обществените му изяви. В тях той сподели, че ще ми направи инспекция, което се случва. Мисля обаче, че когато един министър влезе в министерството, би трябвало да се запознае с устройствения устав на ведомството, с цел да е наясно с пълномощията си, както и да даде стратегия. Защото аз съм определен за шеф от конкурсна комисия и пазя програмата си.
– Стана ясно, че Минеков не е спазил процедурния ред за инспекцията. Има ли през днешния ден смяна?
– Отговорих на първото му писмо и подкрепих активността му, като го посъветвах по какъв начин може да изготви законовото писмо, с което да разпореди инспекцията. Радвам се, че се е съобразил. В понеделник стартира вътрешният одит, а ние ще предоставим нужната за него информация.
– Имат ли предистория комплицираните ви връзки с Минеков?
– Преди към година работех взаимно с него и му бях консултант по театралните изкуства. Разработих стратегия, обвързвана с финансирането на културата и предложих нова формула. В нея регистрирах спецификите на нашата активност. Формулата има три стълба – подсигуряване на хонорари на база субсидирана бройка. Заплатите започваха от 1600 до 2800 за национални културни институти. Отчетено е подсигуряване на залите, както и финансирането на продукцията от страната. То беше разпределено по следния метод – 30 % за основаване на типичен драматургичен текст, 30 % за българска класическа драматургия и 20 % за актуален български текст и за пробни форми. Така се основава постоянна конкуренция сред структурите и културата се финасира освен в София, само че в цялата страна. Тази стратегия бе призната от Минеков, който тогава защитаваше тезата заплатите да са високи. Идвайки в Народния спектакъл, аз започнах да извършвам тази стратегия и естествено покачих заплащането. Актьорите в Народния спектакъл играят на три подиуми, в границите на седмица човек може да влезе в 8–10 облика.
– За повишението на заплатите заслужавате хвалба.
– Все още не съм ги нараснал съгласно стандартите, които хората заслужават.
– Не отговаряте въпреки всичко за какво Минеков е закрепен в Народния спектакъл?
– Не зная. Ако сме си споделили нещо на четири очи, то остава сред нас. Но в медийните изяви Минеков споделя, че в театъра има назначения по партийна квота. Искам да му благодаря за тази оценка, тъй като той потвърди, че Народният спектакъл е българският парламент в културата, където има квотен принцип. Но той не помни, че ръководителят на културната институция има право да дефинира длъжности характерности на екипа и да прави асортимент на фрагментите. Трябва да съм най-големият простак, в случай че не разбирам, че управлявам културен институт, където не мога да подслонявам някакви хора или някой ми ги спуска. Знам, че този институт е обществен и по тази причина деликатно сортирам хората, като постоянно съм се водил от единствено от професионалната им биография и опит.
– След експлоадирането на абсурда имате ли връзка с Александър Морфов?
– Работим с Морфов на един и същи етаж, където се намира администрацията. Напоследък не го засичам, кабинетът му стана празен. Очаквам го. Трябваше към този момент да сме стартирали подготовките на неговата режисура „ Троянският кон “, да е дал систематизиране. Към днешна дата това не се е случило. Може би има компликация в реализацията на плана, само че тогава е добре да потърси сътрудник и да се решат проблемите. Ако не се стремиш към разговор, се получават дейности с неприятни последици.
– Казахте, че сте получавали среднощни есемеси от Александър Морфов. Бихте ли разкрили наличието на някой от тях?
– Засега не. Преди да стана шеф на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, бях шеф в Плевен. Това е моята специалност. Убеден съм, че у нас би трябвало да има специалност началник на културен институт, тя да се заема от готови фрагменти, с цел да се отворим за света и Европа. Натрупал съм към този момент 16 години опит и познавам душeвността на всеки създател. Това, което беше преди, и в този момент, е сходно. Преди 16 години нямаше фейсбук, само че тогава се пишеха доноси до Министерството на културата и регионалните шефове. Сега всеки свободно може да си показва мнението, а то постоянно стъпва на мечти.
– Повечето артисти ви поддържаха, малко на брой събират подписи в отбрана на Морфов. Каква е атмосферата в театъра?
– Аз не мога да ги разделям – един против мен, различен за. Всеки но своето право, в случай че има проблем, да се срещне с мен, да беседваме. Дори в едно семейство, в случай че имаш проблем, заставаш против колегата и го изговаряш. Но няма изгода да вървиш отвън фамилията и да казваш, че имаш проблем. За мен всички артисти, режисьори, драматурзи, сценографи, са значими за този огромен механизъм, какъвто е театърът. Всеки с верните си дейности и отговорност дава опция организмът да съществува. Това е огромният проблем в страната, където също постоянно търсим врага. Прилича ми на постсъветски способ. Никога не намерихме нашия обединител, другар, комшия, с който да си подадем ръка.
– Валери Йорданов, който съобщи, че се опасява за живота си, потърси ли ви да говорите?
– Мога да описвам доста комични обстановки от срещи, само че те не са свързани с разговора. Просто не знам по какъв начин се основават паралелни светове.
– Как разяснява обстановката Тимофей Кулябин, избягал от войната на Путин, чиято премиера на „ Нора “ в Народния спектакъл излезе скоро?
– Той е избягал от доста по-голям проблем – тръгваш си от у дома с един куфар. Войната те заварва някъде на открито. Казваш своята позиция, смъкват ти представлението, изхвърлят те от театъра и ти започваш нов живот с този куфар. Куфарът ти дава опцията да твориш от страна в страна. За да защитаваш своите правила, правото на човек да е свободен и да се самоопределя по метод, по който желае. Кулябин сподели само: „ На пусто място проблем “.
– Кой е най-лошият и най-хубавият сюжет, който може да се разиграе от тук нататък?
– Най-добрият сюжет за мен е аз да си потегли и да отида да се занимавам с това, което мога, освен това ще изкарвам пари. Мога да пускам от нулата и да върша неща, които ще ми харесат.
– А неприятният?
– Няма неприятен. Защото другият сюжет е със същите качества, които владея, да остана и да ги осъществявам в театъра, който обичам и желая да бъде изменен, да стартира да се съревновава със международните театри. А създателите да са самостоятелни в своето творчество, да осъществят фантазиите си на сцената, а аз да ги поддържам със средства и експерти, с цел да реализират фантазиите си.
– Възможно ли е да възстановявате връзките си с Александър Морфов?
– Един началник няма право да се сърди на чиновниците си. Това е обидно. Събрали сме се за по-възвишени цели от това ниско ниво. Творецът би трябвало да се занимава с провокацията на сцената. Може би тук е заровен казусът. Не оборвам креативните качества на Морфов. Предоставих му всички благоприятни условия да работи в Плевен, откакто не бе поставял 7 години на българска сцена. Той беше в заточение. Изпълних всяко негово предпочитание. Малкият спектакъл в Плевен се финансира от общината, бюджетът се гласоподава от общински съветници от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, ДПС… Тук става дума за двойни стандарт. Когато ти дават пари от разнообразни партии – добре, когато някой не е симпатизант на твоите хрумвания – към този момент разглеждаш хората по цвят, вяра и политика.
– Наясно ли беше Александър Морфов с екипа, с който желаете да работите?
– След като го поканих в Плевен, му предложих да се върне в Народния спектакъл. Казах му съответно кой ще работи тук и даже изказах терзания по какъв начин ще се пояснява това. Коментирахме и Велислава Кръстева, а бях поканил всеки поради качествата му. Може да са лаишки възгледите ми, на момче от село, което знае по какъв начин се садят домати, по какъв начин се оказва помощ на възрастни хора и кое е скъпото в живота. Пак желая да се върна към Морфов. Когато го поканих, му предложих да пристигна в моя екип, да извършва моята стратегия като основен режисьор, като обединителят на трупата, който взема решение, а не основава проблеми. Не оборвам качествата му като режисьор. Но имам право да оспоря управителните му качества. Защото в късото си директорстване в Народния спектакъл съумя самичък себе си да уволни, като обслужи единствено личния си театър. Когато един човек в този момент потегля да уволнява с надписа „ Изчезвай “, този надпис е ориентиран и против управлението. Срещу мен. Тук към този момент имаме разминаване. Две огромни вселени се бият. Изправят се двама титани, тъй като никой не може да оспори биографията ми в моя професионален път. Аз желая да съм сътрудник на създателя Морфов. Но не съм склонен той да оспорва моите решения. Ще го поддържа, даже когато не е склонен, само че дано да го направи по подобаващия метод, както е постъпвал до в този момент.
– А оказват ли ви напън политици?
– В общественото пространство това е единствено служебният министър Минеков. Няма естествена политическа класа в света, която ще желае да бъде погубен и изхвърлен един човек поради политическите му възгледи. Всеки чиновник би трябвало да извършва професионалните си задължения в структурата, където е назначен, а гражданска позиция да се изявява отвън постройката на театъра. Ако не правиш пропаганда на служебното си място, не можеш да бъдеш обесен. Но когато чиновник на работното си място демонстрира своите възгледи и репресира различен чиновник, самият създател се принизява.
– Важни тематики за театъра отстъпиха на втори проект поради абсурда. Справяте ли се с бюджета, който има трупата?
– В момента тече тежък проблем, обвързван със закона за протекция и развиване на културата. На 20 число на всеки предишен месец се прави преизчисление на бюджета. Последното преизчисления, което сме получили, е за юни. Въобще не знам с какви бюджети разполагаме и дали това, което сме изработили, ще ни го признаят. Този проблем се отнася освен до нас, а до всички структури в театралните изкуство, които са общо 52. Всички ние работим на мрачно. А към този момент сме декември и след към 2 седмици ще се затвори бюджетната рамка и разплащанията. Това е голям скандал в Министерството на културата.
Говори се също, че началникът на отдел „ Международна активност “ във ведомството, който дава отговор за европейските планове, е Светослав Трайков. Досега не съм чул за културата да са заделени средства по Плана за възобновяване и развиване. Да не забравяме също, че Минеков е първият министър, който разгласи, че е изхвърлил 50 милиона за финансови разноски за просвета в кошчето. Как може да бъдеш министър, който да не може да отбрани тези средства и ги загуби? Пък и нали приказваме за биографии? Защо не забележим от кои страни си получавал заплати преди да станеш министър. В моята да вземем за пример не написа, че съм преподавал в турски университет. Александър Морфов, който е превъзходен режисьор, е бил основен режисьор в спектакъл „ Комисаржевская “ в Санкт Петербург. Това неприятно ли е? Живеем в измамлив свят, в който всеки показва своята позиция. Но не се замисляме за какво тя е такава. А най-вече се ненавиждат тези, които се пробват да защитят държавността.
– Хрумва ли ви заглавие на пиеса, съответна на протичащото се в Народния спектакъл?
– Сещам се за „ Многострадална Геновева “.

Източник: 
 
 
 
 
09 Дек 2022253607 Дек 2022336507 Дек 2022574205 Дек 2022535104 Дек 202281103 Дек 20222411КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022170309 Дек 202225908 Дек 202256924 Sep 20223304
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР